Jump to content

Charles & Ray EamesEames

1438075169
Charles & Ray Eames

Charles Eames és felesége, Ray Eames amerikai származású tervező házaspár, a XX. századi modern építészet és bútortervezés neves úttörői, számos ikonikus bútordarab tervezői, akik a film- és fotóművészet területén is nemzetközileg elismert művészek.

 

Charles Eames a Washington Egyetemen tanult építészetet, majd az egyetemi évek után saját építész irodát nyitott. Ösztöndíjjal 1 évet töltött a Cranbrook Akadémián. Bútortervezői karrierjét az 1940-ben a New York-i MoMA szervezésében kiírt "Organic Design in Home Furnishings" pályázat Eero Saarinen-nel közösen elnyert első díja indította be. Eames még ebben az évben a Cranbrook Akadémia vezetője lett.

Felesége Ray Eames (leánykori nevén Bernice Alexandra Kaiser) a New York állambeli Millbrookban tanult festészetet, majd tanulmányait a Cranbook Akadémián folytatta, ahol megismerkedett Eames-sel. 1941-ben kötöttek házasságot.

A házaspár 1941 és 1943 között fejlesztette ki jellegzetes öntött bútorait, amelyek gyártása 1948-ban el is keződött. Charles és Ray Eames ugyanebben az évben részt vett a MoMa "low cost furniture" pályázatán, majd 1949-ben megépítették a saját tervezésű lakóházukat, az Eames-House-t. Az 50-es évek elejétől más művészeti területekre kalandoztak, munkáikkal találkozhatunk a fotó- és filmművészetben is.